Blog

zupa

Zupy krem – łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne

Zdrowy i bardzo szybki posiłek? Zupa krem! Możemy ją błyskawicznie przygotować, jest bardzo pożywna i do tego smaczna! Przedstawiamy Wam kilka przepisów tych najsmaczniejszych.

Zupa krem pomoże nam dostarczyć organizmowi wielu niezbędnych do życia składników odżywczych. Warto wykorzystać do niej sezonowe warzywa, wtedy nasz posiłek będzie jeszcze zdrowszy. Dobór odpowiednich składników możemy także uzależnić od naszego aktualnego zapotrzebowania na konkretne produkty. Np. przy anemii warto sięgnąć po buraczki.

Dlaczego ludzie tak kochają zupy krem? Bo przygotowuje się je błyskawicznie i są niesamowicie smaczne. Posiadając w domu blender wysokoobrotowy, który za sprawą dużej mocy potrafi doprowadzić płyn do wrzenia, cały posiłek jest gotowy do zjedzenia natychmiast. Oto przegląd najsmaczniejszych zup, które przygotujecie w bardzo krótkim czasie:

 

Słodki krem z marchewki

Składniki:

6-7 marchewek

płaska łyżeczka kurkumy

plaster masła (około 2 cm)

sól

cukier brązowy

Przygotowanie:

Marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą tak, aby je ledwo przykrywała i gotować do miękkości. Wodę należy posolić i dobrze posłodzić.

Gdy marchewka zmięknie, całą zawartość garnka (wraz z wodą) przełożyć do blendera, dodać plaster masła oraz kurkumę i zmiksować na gładką masę.

Krem podawać z zieleniną.

 

Krem z buraczków

Składniki:

4 duże buraczki ćwikłowe

1 duża cebula

1 marchew

1 ziemniak

czosnek

ocet jabłkowy

ziele angielskie

liść laurowy

liść laurowy

tymianek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki, marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem do miękkości. Cebulę i czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Gdy patelnia jest już gorąca, wrzucamy cebulkę do zeszklenia. Kiedy cebula jest już rumiana, dodajemy czosnek i chwilkę jeszcze smażymy.

Całość przelewamy do blendera i miksujemy składniki na gładką, delikatną masę.

 

 

Krem z papryki

Składniki:

czerwona papryka, 1 kg

ziemniaki, 200 g

mała marchewka

łodyga selera naciowego (z listkami, jeśli się natkniemy na tę wersję)

duża cebula

2 ząbki czosnku

listek laurowy

oliwa z oliwek, ok. 100 ml

świeżo mielony pieprz, sól (prowansalska, ziołowa)

Przygotowanie:

Paprykę płuczemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i błonki, kroimy w spore kwadratowe cząstki. Ziemniaki i marchewkę obieramy i również kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, opłukanego selera kroimy. Na patelni rogrzewamy ok. 50 ml oliwy, wrzucamy ziemniaki i marchew, żeby się trochę poddusiły, dodajemy cebulę, czosnek, dalej dusimy (w razie potrzeby dodajemy oliwy) – na koniec dodajemy paprykę i selera.

Wszystkie składniki przerzucamy do blendera i zalewamy wodą. Miksujemy do czasu zagotowania i uzyskania gładkiej masy.

 

Krem z kalafiora

Składniki:

1/2 kg kalafiora

750 ml bulionu jarzynowego

400 g ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

125 ml śmietanki 30%

3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę.

W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek oraz ziemniaki. Całość podsmażamy przez około 5 minut. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i zalewamy bulionem, a następnie miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

Zupy krem świetnie smakują z grzankami.

Smacznego!

 

 

Nie masz jeszcze naszego blendera? Skorzystaj z super okazji -> TUTAJ

 

 

 

 

1 Comment

3
  • Julita

    Uwielbiam kremy warzywne, zwłaszcza krem z pomidorów! Może odpalę dziś mojego Ronic’a i zrobię sobie na jutro?

Post A Comment