Blog

11157256_xxl

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Pomidory to źródło wielu witamin i minerałów odżywczych. Zawierają dużo witaminy C, witaminę E, beta-karoten, witaminy  PP, K oraz z grupy B. Oprócz tego w pomidorach znajdziemy dużo potasu, wapnia, magnezu  żelaza, oraz likopenu, który jest naturalnym barwnikiem tych warzyw. Te wszystkie składniki zapewniają naszemu organizmowi  zdrowie, m. in. w postaci szybkiego gojenia się ran, wzmocnienia odporności, neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników. Oprócz tego pomidory zapewniają nam obniżenie ciśnienia krwi i zahamowanie procesu zwyrodnienia plamki żółtej, dzięki czemu chronią nas przed problemami z narządem wzroku. Ponadto jedząc pomidory możemy zapobiec zawałom serca, rozwojowi miażdżycy, nowotworowi prostaty czy szyjki macicy. Pozytywów z jedzenia tych pięknych czerwonych warzyw jest dużo więcej, jak choćby piękne włosy i zwolnienie procesu starzenia się, gdyż regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwymi czynnikami promieniowania UV!

 

W jednym zdaniu – pomidory są bardzo zdrowe i warto je jeść.  A jeść je można zarówno na surowo, jak i przetworzone, w wielu wspaniałych kompozycjach z innymi składnikami, tworząc niesamowite potrawy. Zyskujemy wówczas nie tylko zdrowie, ale także wspaniałe wrażenia smakowe! :)

 

Dzisiaj polecamy Wam przepis na pyszną, zdrową i szybką w przygotowaniu zupę krem ze świeżych pomidorów! Zupę można błyskawicznie przygotować bez potrzeby gotowania dzięki blenderowi molekularnemu Zyle by Ronic. Ciepłą zupę otrzymamy bezpośrednio z blendera, ponieważ będzie podgrzana poprzez kosmicznie szybkie obroty ostrza. Już po kilku minutach wysokich obrotów możemy delektować się pysznym, ciepłym kremem z dojrzałych pomidorów. Mniam!

 

Składniki:

4 średnie pomidory (mogą być różne odmiany).

2 czubate łyżki pure ziemniaczanego lub płatków ryżowych (można zastąpić gotowanymi: ziemniakami, kaszą jaglaną czy ryżem).

500ml bulionu.

Ząbek czosnku.

Szczypta cukru.

2 łyżki śmietany.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki – poza śmietaną wrzuć do blendera molekularnego Zyle by Ronic.

Włącz blender na 6 minut ustawiając poziom prędkości blendera na 7 , by zupa się zagotowała. Na koniec dodaj śmietanę i włącz na kilka sekund na prędkości 1 lub 2, by się wszystko dokładnie wymieszało.

Gorącą zupę przelej do talerzy, podaj udekorowaną zieleniną wg uznania.

Zupa gotowa! Smacznego!

 

Mycie kielicha blendera

Po zakończeniu pracy wlej 2l wody, dodaj 2 krople detergentu i włącz na 2-3 minuty, program nie ma znaczenia.

Następnie pod bieżącą wodą dokończ mycie i opłucz.

Uwaga!

Użytkując blender zawsze upewnij się czy na pewno nie został w kielichu element typu metalowa łyżka! Po włączeniu z takim wsadem dojdzie do uszkodzenia kielicha blendera.

 

Zapraszamy na naszego bloga i kanał na You Tubie po inne  zdrowe i smaczne przepisy. :)

No Comment

12

Post A Comment