Blog

zupa-brokulowa

Zupa krem z brokułów

Brokuły to warzywa bogate w białko i beta-karoten. Zawierają wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas. Dzięki zawartości selenu zapobiegają powstawaniu nowotworów. Mogą być spożywane już przez 6- miesięcznego niemowlaka, dlatego warto włączyć je do diety naszych dzieci. Świetnym pomysłem będzie aksamitna zupa brokułowa:

 

Zupa krem z brokułów

 

Składniki:

 

1 l bulionu warzywnego,

1/5 szklanki migdałów,

Uparowane różyczki brokuła oraz plastry cukinii (mogą być ugotowane, ale nie przegotowane!),

½  szklanki sera cheddar,

sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku wg uznania.

 

Przygotowanie: 

 

Do kielicha blendera wsypać migdały i na 3 minuty uruchomić program LOW. Następnie dolać bulion i włożyć pozostałe składniki i ustawić blender na program 360C.

 

Pyszna zupa krem gotowa!

Mycie kielicha blendera

Po zakończeniu pracy wlej 2l wody, dodaj 2 krople detergentu i włącz na 2-3 minuty, program nie ma znaczenia.

Następnie pod bieżącą wodą dokończ mycie i opłucz.

Uwaga!

Użytkując blender zawsze upewnij się czy na pewno nie został w kielichu element typu metalowa łyżka! Po włączeniu z takim wsadem dojdzie do uszkodzenia kielicha blendera.

 

No Comment

16

Post A Comment