Blog

Green organic wheat grass drink over white wood background,top v

Zielony sok z trawą pszeniczną

Jeżeli brakuje Wam energii i czujecie, że deficyt słońca źle na Was wpływa to znak, że musicie dostarczyć organizmowi chlorofilu. Nazywany jest on „płynną energią słoneczną” i jest niezbędny zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym.

 

Bogatym źródłem tego zielonego składnika roślinnego jest trawa pszeniczna. To dzięki niemu ma ona szereg właściwości prozdrowotnych:

 

  • hamuje stany zapalne,
  • oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
  • usprawnia pracę tarczycy,
  • poprawia działanie wątroby,
  • wzmacnia układ krwionośny (dzięki wysokiemu stężeniu tlenu),
  • poprawia trawienie, zapobiega zaparciom.

 

Ma także działanie antyseptyczne, co sprawia, że znajduje zastosowanie przy leczeniu ran, owrzodzeń, zakażeń, przewlekłych zakażeń ucha wewnętrznego, zapaleń zatok, stanów zapalnych skóry, chorób skóry, np. łuszczycy oraz przy infekcjach pasożytniczych.

 

Chlorofil chroni nasz organizm przed promieniowaniem i wolnymi rodnikami.

Trawa pszeniczna zawiera również takie składniki odżywcze, jak: aminokwasy, witaminy, składniki mineralne. Występuje w formie preparatów. Istnieje możliwość jej samodzielnego wyhodowania w domu. Można ją wówczas spożywać w formie przetworzonej w postaci soków lub jako dodatek do potraw.

Regularne picie soku z trawy pszenicznej powoduje wzrost liczby czerwonych krwinek i poprawia parametry krwi. Zobaczcie, jak łatwo go przygotować przy pomocy naszej sokowytłaczarki:

 

Zielony sok z trawą pszeniczną

 

Składniki:

 

Trawa pszeniczna

Jabłko,

Ananas ze skórką,

Pomarańcza,

Winogrono,

Cukinia

 

Przygotowanie:

 

Do sokowytłaczarki umocuj sito z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki wkładaj po kolei do urządzenia aż do wytłoczenia z nich soku.

 

Na zdrowie!

 

No Comment

10

Post A Comment