W piątek 29 marca biuro RONIC jest nieczynne, wszystkie zamówienia złożone od czwartku godz. 12:00 zostaną wysłane po świętach.

Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

O konieczności jedzenia 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia można powtarzać do znudzenia. Naukowcy bowiem coraz częściej dowodzą, jak duży wpływ na nasze zdrowie mają rośliny i wszelkie substancje, które wraz z nimi wprowadzamy do naszego organizmu. Co tak naprawdę daje nam jedzenie warzyw i owoców?

 

Dieta bogata w naturalne, nieprzetworzone pożywienie bardzo często potrafi zastąpić wiele leków. Dzieje się tak, bo rośliny zawierają ogromne ilości związków chemicznych o właściwościach leczniczych. Działają one w sposób zbliżony do substancji zawartych w środkach farmaceutycznych, które można kupić w aptece. Są to fitozwiązki – naturalne składniki roślin o niesamowitych właściwościach.
 

Co to są fitozwiązki?

Są to substancje aktywne biologicznie, które wytwarzane są przez rośliny. Pełnią bardzo różne funkcje: mają wpływ na konkretny kolor owocow i warzyw, wytwarzają specyficzny dla danej rośliny aromat, regulują jej wzrost, zwalczają szkodniki, toksyczne związki i chronią przed promieniowaniem UV. Fitozwiązki jednak mogą też bardzo korzystnie wpłynąć na zdrowie osoby, której dieta bogata jest w nieprzetworzone rośliny, głównie warzywa i owoce.
 

Jaki wpływ mają fitozwiązki na nasz organizm?

Fitozwiązki to nie witaminy i minerały, ale wcale nie mają mniejszego wpływu na nasze zdrowie. Wręcz przeciwnie. Potrafią wzmocnić nasz układ odpornościowy, przeciwdziałać powstawaniu nowotworów, ochronić nas przed przeziębieniem i stanami zapalnymi. Skutecznie poradzą sobie z bakteriami i wirusami. Sprawują pieczę nad gospodarką hormonalną sprzyjając jej prawidłowemu funkcjonowaniu. 

 

Przykłady fitozwiązków i ich działanie

Do tej pory naukowcy odkryli aż 30 tysięcy różnych fitozwiązków. Podkreślają jednak, że to nie koniec i wciąż jest jeszcze wiele do odkrycia. Spośród nich wyróżnić można te, które są wyjątkowo cenne dla naszego organizmu:

Antocyjany - nadają roślinom kolor czerwony lub ciemnopurpurowy – mają właściwości przeciwzapalne, obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają zawałom i udarom. Możemy je znaleźć w winogronach, czereśniach, jagodach, borówkach, czarnych porzeczkach, malinach, jeżynach, aronii, winogronach, bakłażanie i czerwonej kapuście.

7284258_xl

Karotenoidy – uchronią organizm przed nowotworami, chorobami układu krążenia i wzmocnią jego system odpornościowy. Występują najczęściej w marchwi, dyni, pomidorach, pietruszce, szpinaku.

Flawonoidy – działają pozytywnie na nasz układ krążenia zapobiegając powstawaniu wielu chorób  z nim związanych. Mają również działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Zawarte są w brokułach, jarmużu, czerwonych winogronach, pomidorach, papryce.

Beta-glukany – działają bardzo silnie na układ odpornościowy człowieka. Wspomagają także leczenie chorób autoimmunologicznych. Przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i cukru we krwi. Ich wysoka zawartość jest głównie w grzybach, ale także w zbożach takich jak owies czy jęczmień.

Allicyna – jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem. Można ją stosować na wiele różnych dolegliwości. Z łatwością poradzi sobie z wirusami, bakteriami oraz grzybami, a nawet pobudzi krążenie. Znajdziemy ją głównie w czosnku i cebuli.

Kwercetyna – to jeden z podstawowych składników przeciwalergicznych, szczególnie dobrze radzi sobie z katarem siennym. Ma też działanie antyhistaminowe i przeciwzapalne. W połączeniu z witaminą C spowalnia procesy starzenia się. W znacznych ilościach znajdziemy ją w cebuli, brokułach, ciemnych winogronach, kabaczku i truskawkach.

 

Zacznij zdrowo żyć!

7284289_xl

Przestawienie się na spożywanie większej ilości warzyw i owoców w ciągu dnia na samym początku nie jest łatwe. Istnieje jednak kilka sposobów, które ułatwią nam to zadanie. Wdrażanie większej ilości roślin do diety może odbywać się stopniowo, należy jednak pamiętać o przestrzeganiu kilku bardzo istotnych zasad:

  • Staraj się jeść 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.
  • Kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast niezdrowych słodyczy, sięgnij po suszone owoce: morele, śliwki, ananasy, jabłka.
  • Wyciskając sok z owoców cytrusowych nie usuwaj z nich białej skórki – to w niej znajduje się większość fitozwiązków.
  • Spożywaj świeże owoce i warzywa. Zamiast kupować gotowe soki w kartonie wyciskaj je samodzielnie w domu. Wówczas masz pewność, że używasz do tego pełnowartościowego produktu.
  • Używaj produktów z pełnego ziarna: ryżu, makaronu, pieczywa.
  • Do swojej diety włącz rośliny strączkowe, które przynajmniej raz w tygodniu powinny zastąpić mięsny obiad.
  • Staraj się używać ziół do swoich potraw. Przyprawiaj je tymiankiem, kurkumą, czosnkiem, imbirem, bazylią, oregano.
  • Urozmaicaj sobie posiłki przygotowując koktajle warzywno – owocowe. Jedna szklanka takiego napoju potrafi czasem zastąpić nawet dwie zalecane porcje dziennie.



Dieta bogata w nieprzetworzone warzywa i owoce jest prawdziwym kluczem do zdrowia i zarówno naukowcy, jak i lekarze nie mają co do tego żadnej wątpliwości. W dzisiejszych czasach, kiedy produkty te są na wyciągnięcie ręki dostępne dla każdego próba życia w jak najlepszej kondycji zdrowotnej nie powinna więc stanowić dla nas żadnego problemu.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.