W piątek 29 marca biuro RONIC jest nieczynne, wszystkie zamówienia złożone od czwartku godz. 12:00 zostaną wysłane po świętach.

Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi mnóstwo okazji do gotowania. Na wigilijnym stole, zgodnie z tradycją, powinno zagościć aż 12 potraw. Część z nich upieczemy, jeszcze inne ugotujemy w garnkach. Wiele z nich jednak powstanie na patelni.

Nie od dziś wiadomo, że aby smażone jedzenie smakowało dobrze i było bezpieczne dla naszego zdrowia, należy szczególnie ostrożnie podejść do samej czynności smażenia. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad, żeby potrawy wyszły zdrowe i świetnie smakowały:

Starannie dobieraj tłuszcz, na którym będziesz smażyć. Najlepiej użyć oleju kokosowego, klarowanego masła lub smalcu. Odradza się smażenie na olejach pochodzenia roślinnego, z wyjątkiem kokosowego. Polecane tłuszcze należą do grupy nasyconych, które charakteryzują się dużą stabilnością i odpornością na działanie temperatury, powietrza i światła. Z kolei tłuszcze roślinne są wielonienasycone. Te natomiast są niestabilne, podatne na temperaturę, światło i powietrze.

patelnia

Tłuszcz, na który kładziemy produkty powinien być dobrze rozgrzany, ale nie powinien dymić.

 

patelnia

Dym sygnalizuje nam to, że na patelni powstają szkodliwe dla naszego organizmu związki. Nie należy więc doprowadzać do jego powstawania.

patelnia

Tłuszcz użyty do smażenia powinien być wykorzystywany tylko raz. Smażenie kilkakrotnie na tym samym tłuszczu jest szkodliwe dla naszego zdrowia, gdyż ponownie rozgrzewany sprawia, że szkodliwe substancje wnikają do jedzenia.

patelnia

Nie odsmażaj ponownie wcześniej smażonego jedzenia. Wówczas wchłania ono duże ilości tłuszczu przez co staje się ciężkostrawne i szkodliwe dla zdrowia.

patelnia

Podczas smażenia, gdy produkty leżą już na patelni nie zaleca się dolewania świeżego tłuszczu. Wszystko to za sprawą wcześniej uwolnionych kwasów tłuszczowych, które przyspieszają rozkład świeżej dawki tłuszczu.

patelnia

Jeżeli chcemy, aby na patelni powstało jak najmniej szkodliwych substancji takich jak nadtlenki uszkadzające błony komórkowe w naszym organizmie, musimy zadbać o to, aby smażony produkt jak największą powierzchnią przywierał do patelni. Wówczas do tłuszczu dostanie się mniej powietrza.

patelnia

Produkty należy smażyć jak najkrócej, dzięki czemu ograniczamy ilość tłuszczu, który dostaje się do potrawy. Zapobiegamy również powstawaniu szkodliwych substancji, które nie wpływają dobrze na nasz organizm.

Choć smażenie nie należy do najzdrowszej metody przyrządzania żywności, czasem trudno się bez niego obyć. Przestrzegając tych kilku zasad sprawimy, że jak najbardziej ograniczymy negatywne skutki, które mogą powstać w jego wyniku.

Oczywiście, oprócz doboru odpowiedniego tłuszczu i wyćwiczenia właściwej techniki smażenia, równie ważne są naczynia, na których smażymy. Warto wybierać te, które pozwolą nam ograniczać ilość tłuszczu. Znajdziecie je w naszym sklepie.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.