Blog

14641371_xxl

Włoska bruschetta!

Bruschetta to klasyczna włoska przekąska. Nazywana jest mniejszą siostrą pizzy. Z początku była potrawą, która stanowiła codzienne danie ubogich chłopów pracujących na plantacji oliwek. Bardzo szybko zyskała jednak ogromną popularność wśród innych warstw społecznych. W dzisiejszych czasach podawana jest głównie jako przystawka przed głównym daniem. Jej popularność jest tak duża, że wymyślono setki wariantów tego prostego posiłku, a grono jej wielbicieli stale rośnie.

 

Historia bruschetty rozpoczyna się prawdopodobnie już w XV w. Włoscy rolnicy, którzy pracowali przy uprawie oliwek na terenie południowych i centralnych Włoch, aby posilić się w czasie przerwy od ciężkiej i monotonnej pracy, opiekali przy ogniu kromki czerstwego chleba. Następnie smarowali je oliwą i posypywali solą. Tak powstała ta najbardziej podstawowa wersja bruschetty. W dialekcie rzymskim słowo bruscare oznacza bowiem pieczony nad ogniem.

 

W ciągu następnych kilku stuleci potrawa ta ulegała różnym urozmaiceniom. Te pierwsze polegały na dodawaniu do chleba świeżych pomidorów, bazylii i czosnku. Potrawa swoją prostotą ujęła całe rzesze ludzi, którzy zachwycili się łatwością jej przygotowania i właściwościami odżywczymi. Doczekała się nawet swojego święta, które obchodzone jest 2 lutego w Ubrii! To prawdziwa uczta smaków, dobrej zabawy, a przede wszystkim możliwość wymienienia się swoimi przepisami. Zakochani w smaku tej pysznej przekąski chcielibyśmy zaproponować Wam własną wersję. Z łatwością przygotujecie ją przy pomocy urządzenia wielofunkcyjnego Airfryer.

 

Składniki

 

drobno pokrojony pomidor

mozarella

bazylia

oliwa z oliwek

bagietka

 

Przygotowanie

 

Pomidora kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy go ze świeżą bazylią i kropimy oliwą z oliwek. Mieszankę kładziemy na kromki bagietki, posypujemy mozarellą i wkładamy do urządzenia Airfryer. Ustawiamy czasomierz na 7 minut i włączamy. Po tym czasie danie jest już gotowe do jedzenia.

 

Smacznego! :)

 

No Comment

9

Post A Comment