Technologia Produkcji

2017-03-29_kurt_4

PROCES ODLEWANIA
Specjalny stop metali lekkich – Silumin, sprowadzany wyłącznie z niemieckich hut, odlewany jest ręcznie przy zastosowaniu metody manual gravity casting (ręcznego odlewania grawitacyjnego). Choć jest to jedna z najstarszych metod, jest ona niezastąpiona dla uzyskania masywnego i jednorodnego odlewu. Powolny proces wypełniania formy płynnym metalem umożliwia bardzo dokładne odwzorowanie kształtu a przede wszystkim uzyskanie optymalnej struktury materiału pozbawionej zanieczyszczeń i pęcherzy powietrza. Tak wykonany odlew poddawany jest obróbce wiórowej z zastosowaniem specjalistycznych procedur i najlepszych technologii. Każdy otrzymany na tym etapie półprodukt poddawany jest pięciu rodzajom testów jakości.
POWLEKANIE WARSTWAMI CERAMICZNYMI
Na kolejnym etapie produkcji odbywającej się z wykorzystaniem najlepszych technologii wnętrze naczynia pokrywane jest dwiema powłokami ceramicznymi z dwutlenku tytanu i węglika wolframu. Specjalny pistolet wstrzeliwuje w powierzchnię naczynia drobiny metalicznego tytanu i wolframu z prędkością dwukrotnie przekraczającą prędkość dźwięku, co w połączeniu z wytwarzaną przezeń temperaturą sięgającą 20.000 °C generuje warunki plazmy. Każdy otrzymany na tym etapie półprodukt poddawany jest czterem rodzajom testów jakości.
POWLEKANIE WARSTWAMI ANTYADHEZYJNYMI
Dalszy etap produkcji to naniesienie na powierzchnię powłoki antyadhezyjnej zapewniającej nieprzywieranie produktów do powierzchni naczynia. Wnętrze powlekane jest trzema, zaś zewnętrzna powierzchnia naczynia, dwiema warstwami. Ostatnia trzecia warstwa nakładana na wewnętrzną powierzchnię zawiera nanocząsteczki srebra zapewniające naczyniu bakteriostatyczność. Procedury te wymagają dużej precyzji. Każdy otrzymany na tym etapie półprodukt poddawany jest sześciu do ośmiu rodzajom testów jakości.
WYTACZANIE DNA
Dno naczynia poddawane jest obróbce z wykorzystaniem narzędzi diamentowych w celu uzyskania powierzchni o lustrzanej gładkości, optymalnej do przekazu ciepła od jego źródła do wnętrza naczynia.