Blog

ice cream in bowl

Sorbet owocowy

Mleko kokosowe nie musi być wykorzystywane jedynie w swojej płynnej postaci! Robiąc duże zapasy tego mleka roślinnego dobrze jest część z nich zamrozić po to, żeby z ich pomocą przygotować później pyszny, zdrowy i orzeźwiający sorbet owocowy!

 

Do przygotowania sorbetu, oprócz mleka kokosowego, będą potrzebne nam również mrożone owoce. Najlepiej sprawdzą się banany i truskawki, których połączenie stanowi bardzo zgrany duet smakowy. W dodatku mają one wiele cennych wartości odżywczych. Banan jako jeden z niewielu owoców zawiera chrom. Minerał ten bierze udział w procesie produkcji energii, wspiera metabolizm cholesterolu, tłuszczów i białka. Dostarczy nam dużo siły i węglowodanów, które sprawią, że będziemy czuć się nasyceni.

 

Truskawki natomiast to jedno z najbogatszych źródeł polifenoli, czyli antyoksydantów odpowiedzialnych za zdrowie naszej skóry. Odpowiadają one również za produkcję kolagenu, który zapewni jej sprężystość i zapobiegnie powstawaniu zmarszczek.

 

Czy może być zatem coś lepszego, niż deser, który jest jednocześnie pyszny i bardzo zdrowy?

 

Sorbet owocowy

 

Składniki:

 

1 dojrzały banan zamrożony i podzielony na 3 części

½ szklanki zamrożonych truskawek

zamrożone kostki mleka kokosowego

 

Przygotowanie:

 

Wkładaj składniki na zmianę do sokowytłaczarki. Po otrzymaniu pulpy z wrzuconych produktów mieszamy wszystkie dokładnie w misie aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

 

Smacznego!

 

No Comment

10

Post A Comment