Blog

orange-juice3

Sok z pomarańczy z białą skórką

Idealne śniadanie do łóżka? Oczywiście ze świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym! Pomarańcza to nie tylko symbol luksusu, ale i prawdziwa skarbnica witamin. Przydaje się szczególnie zimą, gdy w sklepach trudno jest zdobyć świeże owoce. Pomaga nam uchronić się przed przeziębieniem i dodaje mnóstwo energii.


Wiele osób popełnia jednak błąd, zdejmując z pomarańczy nie tylko jej wierzchnią warstwę, ale i białą skórkę. To w niej bowiem mieści się najwięcej witamin i składników odżywczych. Albedo, bo tak profesjonalnie nazywa się ta część owocu, zawiera w sobie substancję, która pomaga organizmowi przyswoić witaminę C. Dodatkowo posiada również mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A. Przygotowując sok z pomarańczy wraz z jej białą skórką obniżymy poziom złego cholesterolu w naszym organizmie, wyregulujemy procesy trawienia i oczyścimy go. Dobra wiadomość jest też taka, że instytut badawczy Arizona Cancer Center odkrył, że substancja o nazwie D-limonen znajdująca się właśnie w albedo ogranicza ryzyko wystąpienia złośliwego nowotworu skóry.


Zatem od dziś, przygotowując sok z pomarańczy absolutnie nie pozbywajmy się jej białej części. Zobaczcie, jak prosto można go przygotować za pomocą naszej sokowytłaczarki:


Sok z pomarańczy z białą skórką


Składniki:


1,5 kg pomarańczy z białą skórką


Przygotowanie:


Owoce po kolei umieszczamy w sokowytłaczarce. Po wytłoczeniu sok od razu gotowy jest do spożycia.


Pyszny i zdrowy!

 


1 Comment

12

Post A Comment