Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

Macie ochotę na świeży sok, ale nie wiecie jak się zabrać do przygotowania pysznej bomby witaminowej?Jeśli macie odpowiednie narzędzie, to należy już tylko udać się po zakupy świeżych owoców i warzyw, po powrocie do domu dokładnie je umyć i przygotować do wyciskania z nich soku. Sprawdźcie o czym należy pamiętać przy wykonywaniu tych prostych czynności, aby wasz sok był jeszcze lepszy!

Jak kupować owoce i warzywa

1. Kupuj w sezonie. Owoce kupowane poza właściwym dla nich sezonem zwykle pochodzą z dalekich krajów, pokonują więc długą drogę zanim trafią do Ciebie. Są zbierane i wysyłane nie w pełni dojrzałe, przez co brak im cech charakterystycznych dla dojrzałych, dorodnych owoców: barwy, smaku i zapachu. 2. Kieruj się zmysłami, kiedy wybierasz owoce w sklepie czy na straganie. Zapach, dotyk, wygląd – wszystkie te cechy powiedzą Ci czy owoc jest dojrzały i smaczny, czy przeciwnie kwaśny, niedojrzały i nijaki. 3. Szukaj właściwego dla Ciebie owocu, aż go znajdziesz. Fakt, że jakieś owoce są mniej popularne w danym okresie i trudniej dostępne może wynikać z tego, że nie jest na nie sezon i dlatego brak ich w sklepach w tym czasie. 4. Uważaj na pleśń na owocach. Starannie obejrzyj je, czy nie widać na nim śladów pleśni. Nigdy nie kupuj owoców ze śladami pleśni ! 5. Kupuj owoce, które wyglądają naturalnie. Nie wybieraj owoców, które wyróżniają się swoim wyglądem, kolorem, wielkością, zapachem. Na przykład, nie kupuj zielonych truskawek. 6. Zwracaj uwagę na plamy, obicia i otarcia skórki, które wskazują, że owoce były niewłaściwie zabezpieczone podczas transportu i przechowywania. 7. Oceniaj owoce po zapachu. Niektóre owoce mają charakterystyczny zapach, kiedy są dojrzałe. Np. melony Cantalupa czy Kasaba. Inne z kolei mogą nabierać kwaśnego zapachu z chwilą, kiedy zaczynają się psuć. 8. Dotknij owocu, który masz zamiar kupić, ale zrób to delikatnie, aby go nie uszkodzić. Twarde owoce jak jabłka czy gruszki powinny być „twarde“ w dotyku. W przypadku brzoskwiń i śliwek z kolei, oraz innych owoców o miękkim miąższu, powinieneś wyczuć tę miękkość w dotyku. owoce ogólne 9. Wybieraj owoce oferowane luzem na półkach, w skrzynkach czy kartonach, a nie te które są zapakowane w pojemniki, folię, siatki czy pudełka. Wiadomo, że od jednego zgniłego owocu potrafi się zepsuć kilka innych, a rzadko się zdarza, aby w zbiorczym opakowaniu wszystkie owoce były zdrowe. 10. Podnieś torbę z kupionymi owocami. Jeżeli masz wrażenie, że jest dość ciężka w stosunku do ilości ( objętości ) owoców, to znaczy, że dokonałeś dobrych zakupów !

Jak myć owoce i warzywa

  • Zbierz razem wszystkie owoce i warzywa, które zamierzasz umyć i umieść je na blacie obok zlewozmywaka.
  • Jeżeli korzystasz z sita, umieść je na zlewozmywaku.
  • Odkręć letnią albo chłodną wodę. Nigdy nie używaj wody gorącej ani bardzo zimnej.
  • Zanurz owoce i warzywa pod wodę. Do mycia niektórych warzyw, na przykład ziemniaków, które rosną w ziemi, warto użyć odpowiedniej szczotki. Zwróć uwagę, aby nie była zbyt twarda, gdyż może uszkodzić skórkę warzyw.
  • Po umyciu upewnij się, że wśród owoców i warzyw nie pozostały żadne resztki ziemi, brudu, piasku czy innych zanieczyszczeń.
  • Odkrój fragmenty owoców i warzyw, na których widzisz uszkodzenia mechanicznie. Wyrzuć nadpsute sztuki.

Jak przygotować owoce i warzywa do wyciskania soku

  • Przed przystąpieniem do wyciskania soku, niezależnie czy w wyciskarce czy sokowirówce, starannie umyj warzywa i owoce.
  • Jeżeli chcesz wycisnąć owoce o twardej, niejadalnej skórce, takie jak arbuzy, mango, melony czy ananasy, zawsze obierz je ze skóry przed wyciskaniem.
  • Owoce cytrusowe należy także koniecznie obrać ze skórki przed wyciskaniem.
  • W przypadku owoców z pestkami i twardymi nasionami, takimi jak brzoskwinie, nektarynki, śliwki, mango, morele i wiśnie należy przed wyciskaniem usunąć pestki.

Porady ogólne dotyczące wyciskania soków

  • Najlepiej używać świeżych owoców i warzyw. Przechowywanie powoduje wysychanie zawartych w nich soków i utratę składników odżywczych.
  • Miej świadomość, że świeży sok nigdy nie będzie miał takiej samej konsystencji i smaku co soki kupne z kartonów. Będzie gęstszy, bardziej esencjonalny i znacznie zdrowszy.
  • Struktura owoca zmienia się podczas długotrwałego przechowywania, sok wyparowuje, owoc kurczy się i staje się lżejszy. Trudniej wycisnąć z niego sok i jest go mniej.
  • Pamiętaj zasadę – im wolniej wyciskasz tym lepsze efekty uzyskasz.
  • Banany, kiwi i inne owoce o podobnej konsystencji (miękkie, mączyste) lepiej jest homogenizować (poziome wyciskarki soku mają tę funkcję), gdyż nie da się wycisnąć z nich klarownego soku.
  • Suchy miąższ, będący "odpadami" po wyciskaniu soków można użyć np. jako składnik zup.

SMACZNEGO! ;)

Źródło: eujuicers.pl

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.