Blog

Carrot juice

Sok z korzenia kurkumy

Kurkuma najbardziej znana jest jako popularna, żółta przyprawa. Bardzo często wykorzystywana jest jako dodatek do potraw, który szybko zmienia ich kolor. Mało kto jednak wie, że kurkumę można wykorzystać także w innych formach. Dziś chcemy zaprezentować sok z korzenia kurkumy.

Kurkuma to tak naprawdę kłącze tropikalnej byliny. Pochodzi z Azji południowo – wschodniej. Początki jej uprawy sięgają tysiąca lat przed naszą erą. Do Europy trafiła jako przyprawa przywieziona z Indii. Tam z kolei wykorzystywana jest nie tylko jako przyprawa, ale również lek i żółty barwnik. Używa się jej również do wielu rytuałów.

W wegańskiej diecie kurkuma wykorzystywana jest w różnych formach. Jakiś czas temu ogromną popularnością cieszył się napar z kurkumy oraz złote mleko na bazie pasty kurkumowej. Od niedawna do potraw przygotowywanych na jej bazie można dołączyć również sok wyciskany z jej korzenia.

Kurkuma wykorzystywana jest także w medycynie naturalnej. Posiada przede wszystkim właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antynowotworowe. Stosowana zewnętrznie poprawia kondycję skóry.

Sok przygotowany z korzenia kurkumy jest potężną dawką zdrowia dla naszego organizmu.

Sok z korzenia kurkumy

Składniki:

Korzeń kurkumy wielkości pół kciuka

Korzeń imbiru wielkości pół kciuka

4 średnie obrane marchewki

4 średnie obrane pomarańcze

Przygotowanie:

Składniki po kolei umieszczamy w sokowytłaczarce. Po wytłoczeniu sok od razu gotowy jest do spożycia.

Samo zdrowie!

 

No Comment

10

Post A Comment