Blog

Guacamole in a bowl and nachos on wooden background

Salsa kolendrowa

Jeżeli znudziły Wam się już zwykłe sosy na bazie pomidorów pora przygotować coś nowego! Nasza kolendrowa salsa z pewnością przypadnie Wam do gustu i sprawi, że miły wieczór ze znajomymi będzie jeszcze ciekawszy. Zaskocz swoich przyjaciół oryginalnymi przekąskami z salsą kolendrową!

 

Salsa to tradycyjny, meksykański sos przygotowywany na bazie surowych warzyw z przyprawami. Świetnie sprawdza się w roli dipu do warzyw i innych przekąsek. Można też użyć jej do smarowania pieczywa – to zdrowa alternatywa tradycyjnych kanapek.

 

Żeby było jeszcze zdrowiej i smaczniej do tradycyjnej salsy warto dodać kolendrę. Zioło to ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jest bardzo aromatyczne i ma charakterystyczny smak, a w kuchni często zastępuje natkę pietruszki. Kolendra ma także właściwości bakteriobójcze, dlatego w medycynie zaleca się stosowanie jej w walce z zatruciami. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn, dlatego warto spożywać ją jak najczęściej.

 

Świetną ku temu okazją będzie nasza salsa kolendrowa. Spróbujcie sami!

 

Salsa kolendrowa

 

Składniki:

pęk kolendry

1 czerwona cebula

papryczka chili

2 ząbki czosnku

limonka

1 kg pomidorów

4 łyżki oliwy

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i włączamy urządzenie. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Zajadamy ze smakiem!

 

No Comment

11

Post A Comment