Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

Wiemy doskonale, jak cukier szkodzi naszemu zdrowiu. Staramy się więc jak najbardziej go ograniczać, chociaż nie zawsze jest to możliwe. Bardzo lubimy słodkie potrawy, dlatego, żeby z nich zupełnie nie rezygnować, warto szukać substytutów, które nadadzą jedzeniu słodki smak, a przy okazji nie będą szkodliwe dla zdrowia.
Jednym z takich zamienników, stosowany dosyć często w przemyśle spożywczym, jest ksylitol. Wyglądem i smakiem do złudzenia przypomina popularny cukier, jednak ma znacznie mniej kalorii i jest zdecydowanie lepszy dla naszego zdrowia. Występuje w niewielkich ilościach w różnych owocach i warzywach, jest to więc substancja naturalna. Bardzo często stosuje się go do produkcji gum do żucia, cukierków i innych słodyczy, na których pojawia się napis mówiący o tym, że nie zawierają cukru.
Ksylitol jest doskonałym wyjściem dla diabetyków. Ma bardzo niski indeks glikemiczny (dokładnie 7, dla porównania zwykła sacharoza ma indeks na poziomie 60-70). Doskonale sprawdza się w roli zamiennika cukru u osób chorych na cukrzycę, zagrożonych otyłością oraz mających problem z metabolizmem.
Ten słodki składnik doskonale zadba też o zdrowie naszej jamy ustnej. Właśnie z tego powodu bardzo często polecają go dentyści, zalecając na przykład żucie gumy bez cukru. Przeciwdziała rozwijaniu się w jamie ustnej bakterii Streptococcus mutans, które mogą przyczynić się do powstawania próchnicy i zapalenia dziąseł.
Przy tak zdrowym, słodkim dodatku do potraw nie sposób nie wypróbować go od razu. Właśnie dlatego dziś chcielibyśmy zaproponować pyszny, słodki sorbet z procentami i dodatkiem ksylitolu. Zobaczcie, jak proste jest jego przyrządzenie:

 Sorbet z procentami ;)

Składniki:

1 szklanka truskawek 1 szklanka obranego ananasa Pół szklanki jeżyn Pół szklanki obranego mango 2 kieliszki wina musującego ¾ szklanki wody z rozpuszczonym ksylitolem (3 łyżki)

Przygotowanie:

Składniki wrzucić do pojemnika od blendera i dokładnie ze sobą zblendować. Przelać do pucharków. Wstawić do kilka godzin do zamrażarki.

Delektować się!

Mycie kielicha blendera Po zakończeniu pracy wlej 2l wody, dodaj 2 krople detergentu i włącz na 2-3 minuty, program nie ma znaczenia. Następnie pod bieżącą wodą dokończ mycie i opłucz. Uwaga! Użytkując blender zawsze upewnij się czy na pewno nie został w kielichu element typu metalowa łyżka! Po włączeniu z takim wsadem dojdzie do uszkodzenia kielicha blendera. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.