Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

Green Smoothie pojawia się coraz częściej w menu Polaków, gwarantując dużą dawkę zdrowych składników.  Oprócz tego, że jest zdrowe, to także bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Co to jest, skąd pochodzi i dlaczego stało się tak popularne? Panie i Panowie, poznajcie Green Smoothie!

Angielskie „smoothie” oznacza „gładki”, „aksamitny”, a green  to kolor zielony. Takimi słowami można opisać zielony koktajl zmiksowany przede wszystkim z zielonych warzyw liściastych, które są głównym źródłem intensywnego koloru.  Najpopularniejsze warzywa wykorzystywane w Green Smoothie to: jarmuż, szpinak, sałatka, kapusta włoska, a także liście pietruszki, pokrzywy i mięty. Zasadą jest aby zmiksować ze sobą 40% zielonych warzyw liściastych i 60% świeżych bądź mrożonych owoców. Jeśli chodzi o warzywa, to nie ma ograniczeń – w blenderze mogą wylądować owoce wszystkich kolorów tęczy. Dzięki dużej zawartości owoców w stosunku do warzyw, to ich smak przeważa w napoju i sprawia, że Green Smoothies stają się bardzo dobrą, słodką przekąską pełną składników odżywczych. Zwłaszcza atrakcyjne w smaku są smoothies przygotowane z dodatkiem owoców mrożonych czy soczystych, jak pomarańcze i jabłka.

Główną zaletą smoothies jest duża zawartość chlorofilu („roślinnej krwi”), czyli barwnika roślinnego, który dostarcza do organizmu ludzkiego mnóstwo składników mineralnych  takich, jak: magnez, wapń, witaminy takie jak A, K, B1, B5, kwas foliowy, ale także luteinę oraz błonnik pokarmowy.

Do zmiksowanych warzyw i owoców można dodać wodę, jogurty, lód, aby otrzymały odpowiednią dla nas konsystencję.  Dla poprawienia smaku warto dodawać różne przyprawy np. cynamon czy imbir, osładzać miodem, lub dodać soku z cytryny. Dodanie odrobiny oleju lnianego lub oliwy z oliwek wspomoże wchłanianie substancji rozpuszczalnych w tłuszczach jak witaminy A, K oraz luteiny.

Smoothie jest w pełni naturalny i wolny od sztucznych dodatków i konserwantów, co sprawia, że można go określić mianem zdrowej żywności. Spożywanie zielonych koktajli  wpływa oczyszczająco i odkwaszająco na nasz organizm.

Poprawia się wygląd skóry,  nasze samopoczucie, a także dzięki tym koktajlom dostarczamy dużą dawkę energii potrzebnej na cały dzień.

Nie należy przygotowywać smoothies cały czas opierając się na jednym warzywie. Zawierają one bowiem różnego rodzaju alkaloidy czy też substancje antyodżywcze, które jeśli będą spożywane codziennie mogą szkodzić naszemu zdrowiu.

Zielone napoje można przetrzymywać do 24 godzin w lodówce. Najlepiej jednak spożyć je w przeciągu 2 godzin od przygotowania.

Polecamy różne rodzaje pysznych smoothies do przetestowania:

Pietruszka

  • 1 banan
  • garść pietruszki
  • kilka kostek lodu
  • woda

Szpinak

  •  garść szpinaku
  •  banan
  •  sok z pomarańczy lub trochę soku z cytryny
  •  jabłko lub gruszka

Mango

  • 2 owoce mango
  • garść liści sałaty
  • łyżeczka oliwy
  • woda

Jabłko z kapustą

  • 4 jabłka
  • 4-5 liści kapusty włoskiej
  • łyżeczka oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • woda

Wieloowocowy

  • szklanka mieszanki mrożonych owoców (jagody, truskawki, maliny, porzeczki)
  • garść liści szpinaku
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oliwy
  • woda

Sałata

  •  garść sałaty
  •  banan
  • kiwi
  •  nektaryna
  •  łyżeczka miodu
  •  łyżeczka oliwy z oliwek (lub oleju lnianego)

Sałata z miętą

  • garść liści sałaty
  • garść liści mięty
  • 2 banany
  • łyżeczka oliwy
  • woda

Sałata z maliną

  • garść sałaty
  • garść malin- mogą być mrożone
  • pół banana
  • sok z pomarańczy
  • nektaryna

Ziołowy

  • garść liści pokrzywy czy mniszka lekarskiego
  • mała garść liści mięty
  • szklanka truskawek
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka miodu

Źródła: ofeminin.pl,  vitalia.pl.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.