Blog

Juice

Pierwsze kroki z wyciskarką do soków

Kiedy wreszcie zdecydujecie się na zakup swojej wymarzonej wyciskarki do soków, już tylko krok będzie dzielił Was od tego, by zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze. Pozostaje  jedynie wypakować swój wymarzony sprzęt i zabrać się do przygotowywania pysznego napoju. Zanim to jednak nastąpi przygotowaliśmy dla Was kilka praktycznych porad, które sprawią, że sok będzie jeszcze lepszy!


Jak kupować warzywa i owoce?



To w sklepie rozpoczyna się nasza przygoda. Tutaj musimy dokonać właściwego wyboru, aby przygotować pełen witamin i składników odżywczych sok. Podstawowa zasada, którą powinniśmy się kierować, to sezonowość. Oczywiście największy wybór warzyw i owoców mamy latem, nie oznacza to jednak, że w okresie zimowym nie znajdziemy produktów, z których można przygotować odżywczy napój.



Zanim wrzucimy do koszyka wybrane owoce i warzywa dobrze im się przyjrzymy. Nie kupujmy produktów z widocznymi śladami gnicia i pleśni. Te absolutnie nie nadają się już do spożycia. Z kolei te podejrzanie „czyste” i „lśniące” też nie są najlepszym wyborem. Prawdopodobnie za ich wyglądem stoi masa chemii, która z pewnością nie służy naszemu organizmowi. Cenną wskazówką może być też zapach. Jeżeli wyczuwamy aromat owocu, to dobrze, jeżeli natomiast jest on przyćmiony jakimś innym, niekoniecznie naturalnym, lepiej odłóżmy produkt z powrotem na półkę.



Owoce zapakowane w folie i plastikowe opakowania raczej nie powinny znaleźć się w naszym koszyku. Nie mamy możliwości obejrzenia ich w całości, a rzadko się zdarza, żeby przynajmniej jeden z nich nie był nadgnity.



Korzystając z tych kilku praktycznych zasad możecie mieć pewność, że kolejny krok do przygotowania pysznego soku macie już za sobą!


Jak przygotować warzywa i owoce do sporządzania soku?



Przyszliście już do domu z pełną torbą warzyw i owoców? Teraz pora odpowiednio je przygotować, zanim zaczniecie wyciskać z nich sok. Oczywiście przede wszystkim należy je bardzo dokładnie umyć. Najlepiej położyć je obok zlewozmywaka, a do środka wstawić odpowiedniej wielkości durszlak. Owoce i warzywa myjemy pod chłodną, bieżącą wodą. Nie należy używać ani bardzo gorącej, ani bardzo zimnej.



Możemy użyć też do czyszczenia silniejszych zabrudzeń szczoteczki, jednak nie zbyt twardej, żeby nie naruszyć delikatnej skórki. Przepłuczmy wszystko dokładnie tak, żeby w sitku nie pozostały już żadne resztki piasku czy ziemi. Upewnijmy się też, czy na owocach i warzywach nie powstały jakieś mechaniczne uszkodzenia czy ślady nadpsucia. Jeśli takie są, najlepiej je odciąć.



Po umyciu można przejść do dalszych przygotowań. Od stopnia twardości naszych produktów zależy, w jakiej formie możemy je pozostawić do wyciskania. Koniecznie obieramy te owoce i warzywa, których skórka jest niejadalna. Owoce posiadające pestki drylujemy tak, by nie dostały się one do naszego urządzenia. Większe produkty możemy pokroić na mniejsze kawałki.


Pierwsze kroki z wyciskarką? Dowiedz się więcej!



Owoce i warzywa najlepiej używać, jak są jeszcze świeże, wówczas zachowają one najwięcej wartości odżywczych, które tracą podczas wysychania. Taki produkt traci też wodę, staje się mniejszy i trudniej wycisnąć z niego sok.



Konsystencja wyciśniętego soku nigdy nie będzie tak rzadka, jak soku z kartonu. Do wyciśniętego napoju dostanie się też miąższ, ale bez obaw – to samo zdrowie!



Odpady powstające po przygotowaniu soku nie muszą być wyrzucone. Nadają się do zrobienia innych potraw, jak np. pysznych past warzywnych do kanapki. Z marchewki można zrobić ciasto marchewkowe.



Przy wyciskaniu soku z miękkich owoców może zdarzyć się, że sito wyciskarki zapcha się. Warto więc wrzucać na przemian miękkie i twarde produkty.



Po każdorazowym użyciu wyciskarkę należy bardzo dokładnie umyć – wówczas na pewno będzie nam służyła przez długie lata!



Teraz wiecie już wszystko o tym niezawodnym urządzeniu. Pora przyrządzić swój pierwszy sok. Garść inspiracji i przepisów znajdziecie TUTAJ.

 

No Comment

4

Sorry, the comment form is closed at this time.