Blog

Chocolate Mousse

Nutella w wersji fit

Orzechy nerkowca są uważane za najsmaczniejsze  orzechy na świecie. Wydaje nam się, ze to kwestia gustu, ale jedno jest pewne – są na prawdę zdrowe!

Orzechy nerkowca pomimo iż posiadają dużo kalorii, to są źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Zawierają m.in. dobre kwasy tłuszczowe, które wpływają na poprawne działanie naszego układu krążenia oraz pracę serca obniżając  poziom złego cholesterolu. W regulacji napięcia mięśni oraz dobrej kondycji psychicznej pomaga zawarty w orzechach magnez, natomiast przeciwutleniacze działają antynowotworowo hamując negatywne działanie wolnych rodników, uszkadzających zdrowe komórki naszego ciała.  30 g orzechów nerkowca pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na fosfor.  Niedobór tego składnika w naszym organizmie prowadzi do poważnych zaburzeń pracy serca i nerek. Dlatego bardzo ważne jest, aby nie spożywać ich tylko okazjonalnie, ale uczynić z nich stały składnik diety. Polecamy zatem zdrową i pyszną nutellę w wersji fit, którą można przygotować z orzechów nerkowca w szybki i prosty sposób dzięki blenderowi molekularnemu Zyle by Ronic.

 

Składniki:

Szklanka orzechów nerkowca

4 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

4 łyżki cukru trzcinowego

4 łyżki gęstego mleka kokosowego

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Orzechy wrzuć do blendera, włącz blender na 3 minuty, ustaw na prędkość 5 lub wybierz program BEAN by z orzechów powstała mąka.

Dodaj resztę składników, włącz blender na 2 minuty na prędkość 5 aż do powstania gładkiej orzechowej masy.

Przelej do słoika i ciesz się zdrowym, smacznym kremem podczas słonecznych poranków.

Mniam! Palce lizać!

Mycie kielicha blendera

Po zakończeniu pracy wlej 2l wody, dodaj 2 krople detergentu i włącz na 2-3 minuty, program nie ma znaczenia.

Następnie pod bieżącą wodą dokończ mycie i opłucz.

Uwaga!

Użytkując blender zawsze upewnij się czy na pewno nie został w kielichu element typu metalowa łyżka! Po włączeniu z takim wsadem dojdzie do uszkodzenia kielicha blendera.

No Comment

13

Post A Comment