W piątek 29 marca biuro RONIC jest nieczynne, wszystkie zamówienia złożone od czwartku godz. 12:00 zostaną wysłane po świętach.

Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

Wrocławscy naukowcy porównali dwa rodzaje soków z jabłek – zwykłego, klarownego oraz nektaru z dużą zawartością miąższu. Okazało się, że sok jabłkowy mętny wykazywał pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników.  To dlatego uważa się, że profilaktycznie dorosły człowiek powinien wypijać jedną lub dwie szklanki takiego soku dziennie. Jabłka, dzięki zawartości licznych biologicznie czynnych związków, wykazują wysoką aktywność przeciwnowotworową, przeciwutleniającą i obniżają w organizmie poziom cholesterolu (w wyniku wiązania go przez błonnik). Badania wykazały, że spożywanie 100 g jabłek dzienne o prawie 50 proc. zmniejsza ryzyko zawału serca u mężczyzn. Owoce te, tak samo jak ich przetwory, obniżają również ryzyko astmy, cukrzycy i otyłości.

Dorosły człowiek powinien wypijać dziennie szklankę mętnego soku jabłkowego

Wypicie 700 ml mętnego soku jabłkowego zwiększa o 52 proc. wzrasta potencjał przeciwutleniający organizmu. Niestety, klarowne przetwory jabłek prawie całkowicie pozbawione są pektyn, witaminy C i ponad 90 proc. związków polifenolowych, a co za tym idzie wykazują niską aktywność przeciwutleniającą. Alternatywą do soków klarowanych są soki mętne. Ich produkcja odbywa się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu zawierają one znacznie więcej bioaktywnych polifenoli. W Europie Zachodniej i USA od kilku lat wzrasta zainteresowanie napojami mętnymi. W Niemczech 20-25 proc., a w Japonii nawet 80 proc. wszystkich przetworów jabłkowych spożywanych jest w postaci soków naturalnie mętnych.
Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu - ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Żaden klarowny sok nie posiada takich właściwości.

Mętne soki jabłkowe zawierają cztery razy więcej dobroczynnych związków z grupy polifenoli (głównie flawonoidów).

Flawonoidy chronią przed rakiem

Flawonoidy są to związki organiczne występujące w wielu organizmach roślinnych. Pełnią rolę barwników i przeciwutleniaczy oraz chronią rośliny przed licznymi chorobami, działaniem słońca, grzybów i insektów. Ich zawartość odkryto m.in. w ciemnej czekoladzie, czerwonym winie, oliwie z oliwek, zielonej herbacie, pomidorach, brokułach, papryce, sałacie, kaszy gryczanej, soi i owocach cytrusowych. U ludzi flawonoidy wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Hamują powstawanie czynników rakotwórczych, obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi i powstrzymują rozwój raka płuc. Uważane są też za jedne z najlepszych substancji o właściwościach przeciwutleniających. Pełnią w organizmie funkcję "wymiataczy wolnych rodników”, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się skóry, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz pochłaniają szkodliwe promieniowanie UVA i UVB.

To, co ładne nie zawsze jest zdrowsze

Alternatywą do soków klarowanych są soki mętne. Ich produkcja odbywa się bez obróbki enzymatycznej, klarowania i filtracji, dzięki czemu zawierają one znacznie więcej bioaktywnych polifenoli. Już wcześniejsze badania wykazały, że po spożyciu 700 ml mętnego soku jabłkowego o 52 proc. wzrasta potencjał przeciwutleniający organizmu. Jednak popularność tego typu napojów jest dużo niższa. Kupujący mają tendencje do wybierania soków klarownych, głównie ze względu na ich ładną barwę, brak osadu oraz dłuższy termin przydatności do spożycia. Także ich produkcja jest nieco droższa. Wymaga bowiem lepszego, w pełni dojrzałego surowca, dodania zapobiegaj utlenianiu witaminy C oraz nieco innych urządzeń. Dlatego w sklepach wciąż przeważają soki klarowne. Co prawda od kilku lat w Europie Zachodniej i USA wzrasta zainteresowanie napojami mętnymi. W Niemczech 20-25 proc., a w Japonii nawet 80 proc. wszystkich przetworów jabłkowych spożywanych jest w postaci soków naturalnie mętnych. Jednak w Polsce dostępny jest tylko jeden tego typu produkt - nektar jabłkowy zawierający 50 proc. owoców w formie przecieru.

Codzienna dieta powinna zawierać pięć porcji warzyw i owoców. Jedną z nich można zastąpić szklanką soku owocowego. Soku, a nie napoju. Różnica między nimi jest olbrzymia. Nie tylko w smaku, cenie, ale przede wszystkim w sposobie produkcji i składzie.

Mimo że soki klarowne zachęcają swoją barwą i przyjemną dla podniebienia konsystencją, pod względem zawartych w nich składników cennych dla zdrowia ustępują pierwszeństwa sokom mętnym. W krajach Europy Zachodniej zrobiło się o nich głośno kilka lat temu, po tym jak polscy naukowcy dowiedli, że soki mętne zawierają prawie o cztery razy więcej polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, zapobiegającym rozwojowi chorób układu krążenia oraz chorób nowotworowych – niż soki klarowne. Te doniesienia zachęciły producentów do podjęcia tematu i rozpoczęcia produkcji soków naturalnie mętnych. Po kilku latach dołączyli do nich również polscy przedsiębiorcy, wprowadzając na rynek kilka rodzajów tego napoju, nazywanego również sokiem tłoczonym na zimno.

Tłoczenie na zimno

W przypadku jabłek twierdzenie, że sok powstał w wyniku tłoczenia na zimno jest chwytem marketingowym. Temperatura tłoczenia jest niejako narzucona przez naturę surowca, a jabłka powyżej 49°C zmieniają się w maź. Jeśli chcemy z nich wytłoczyć sok, musimy zachować je w odpowiednio niskiej temperaturze – wyjaśnia. Sok naturalnie mętny uzyskuje się przez wyciskanie rozdrobnionych owoców. Później poddawany jest on pasteryzacji, czyli podgrzaniu w celu zniszczenia i zahamowania rozwoju drobnoustrojów. Przy prawidłowym przeprowadzeniu procesu pasteryzacji zachowana jest jego jakość wraz ze wszystkimi naturalnymi składnikami, cukrami oraz kwasami organicznymi. To jednak smak jest najważniejszy. Przez to, że sok tłoczony nie jest poddawany ani klarowaniu ani filtracji, pozostaje naturalnie mętny. Osad widoczny jest również w trakcie picia. Właśnie w nim znajdują się cenne dla zdrowia składniki. Nic więc dziwnego, że decyzja o produkcji soków mętnych spotkała się z poparciem medycznego środowiska naukowego.

Jabłko zamiast lekarza

Podstawowym owocem stosowanym do produkcji soków mętnych w Polsce są jabłka. Nie bez powodu. Anglicy mawiają „jedno jabłko dziennie i nie potrzebujesz lekarza”. Ostatnio  popularne stało się stwierdzenie „dwa jabłka dziennie i nie potrzebujesz onkologa”. Jedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie zmniejsza ryzyko między innymi chorób układu krążenia, zawału serca i udaru mózgu, a także raka układu pokarmowego. Najbardziej wartościowym składnikiem jabłek jest błonnik, głównie pektyny, a także związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym. Pektyny wiążą niekorzystne dla naszego organizmu związki, jak na przykład cholesterol, toksyny, a także metale ciężkie. O ile jabłkowe soki tłoczone zawierają błonnik, o tyle nie znajdziemy go w sokach klarownych. Ponadto mętne soki jabłkowe zawierają sporą ilość flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zapobiegają one rozwojowi czynników rakotwórczych, obniżając ryzyko zachorowania między innymi na raka piersi i raka płuc.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.