Blog

Garlick mayonnaise, sauce Caesar

Majonez z mleka sojowego

Przed nami już wkrótce święta wielkanocne i chyba nikt nie wyobraża sobie ich bez majonezu. Jest on smacznym dodatkiem do wielu potraw, a niektórzy uwielbiają go jeść nawet bez niczego, wyjadając łyżeczką prosto ze słoiczka! My mamy jednak propozycję dla tych, którzy niekoniecznie lubią spożywać produkty pochodzenia zwierzęcego.

Wege majonez to doskonała alternatywa dla jego tradycyjnej wersji. Nie zawiera ani mleka ani jajek. Jego zwolennicy twierdzą, że to lepsza wersja swojego starszego brata, bo nie czuć z niego intensywnego zapachu jajek. W dodatku jest niezwykle lekki i puszysty i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny, jajeczny majonez.

Do jego przygotowania wykorzystamy mleko sojowe, które najbardziej nadaje się do tego przepisu ze wszystkich mlek roślinnych. Próbując tego pysznego wege majonezu już nigdy nie zamienicie go na tradycyjny!

Majonez z mleka sojowego

Składniki:

250 ml mleka sojowego

700 ml oleju

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżka musztardy

4 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w kielichu blendera i zakrywając go miksujemy. Kiedy powstanie jednolita masa przez otwór wlotowy wciąż uruchomionego urządzenia powoli wlewamy olej aż całość zgęstnieje.

Przelewamy do słoiczka.

Smacznego!

 

No Comment

11

Post A Comment