Blog

Raw salmon steaks on a wooden background

Łosoś i flądra według Claudii Filippi Chodorowskiej

Claudia Filippi Chodorowska już od ponad trzydziestu lat pełni funkcję Honorowego Konsula Republiki Włoskiej. Kuchnia śródziemnomorska nie ma dla niej żadnych tajemnic. Doskonale radzi sobie z przyrządzaniem różnego rodzaju ryb, a jej przepisy zauroczą niejedno podniebienie. Dziś mamy przyjemność zaprezentować dwa przepisy jej autorstwa, które zaprezentowała wraz ze swoim synem, Maurycym, podczas „Dni morza”, wykorzystując przy tym naczynia tytanowe Ronic!

Łosoś z kaparami i pomidorami uduszony w winie 

przyrządzać w patelni K265 lub mniejszą porcję na K243

 

Składniki:

filet z łososia 750g
kapary 5 łyżek
pomidory koktajlowe 200g
oliwa z oliwek
sól, pieprz, cytryna
wino białe wytrawne 50ml

Przyrządzenie:
Łososia pokroić na bardzo cienkie plastry, wzdłuż fileta, posolić.
Smażyć na patelni z oliwą (patelnia powinna być dobrze nagrzana).
Przyprawić pieprzem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Po około minucie dodać po garści przepołowionych pomidorów koktajlowych oraz kaparów.
Po kolejnej minucie dolać wina białego, wytrawnego.
Przykryć pokrywą i dusić jeszcze kolejne 2 minuty.
Podawać pieczywem, namaczając je w sosie.

 

Flądra

Przyrządzać na patelni K267

 

Skladniki:

Filety flądry (po 2 na osobę)
mąka
olej rzepakowy
masło klarowane
bulion (okolo 70ml)
pietruszka, cytryna

Przyrządzenie:

Filet flądry posolić, obtoczyć w mące, strzepać jej nadmiar.
Smażyć na rozgrzanym (ale nie za mocno) oleju z masłem klarowanym na delikatny, złoty kolor.
Dodać odrobinę bulionu, doprawić dużą ilością posiekanej pietruszki i sokiem z wyciśniętej cytryny.

 

Palce lizać!

No Comment

10

Post A Comment