Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

Gazpacho to nic innego, jak zimny, pochodzący wprost z Hiszpanii chłodnik! Ta pyszna zupa nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze nie wymaga gotowania. Tradycyjne gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu, oliwy oraz rozmoczonego chleba. W dawnych czasach wszystkie te składniki krojone były ręcznie, obecnie w tym celu wykorzystywany jest mikser. Dodatkiem do zupy mogą być kawałki chleba, pokrojone na drobno warzywa, jajka, a nawet orzechy.
Skąd wzięła się nazwa „gazpacho”? Źródła nie rozwiązują tej zagadki jednoznacznie. Są dwie wersje pochodzenia nazwy tego chłodnika. Jedno mówi o tym, że to zapożyczenie z łaciny od słowa ‘caspo’ oznaczającego drobne kawałeczki, inni doszukują się tu źródeł arabskich, w którym to języku słowo to miało oznaczać namoczony chleb.
W Europie najbardziej znana wersja gazpacho pochodzi z Andaluzji. Tamtejsza odmiana chłodnika opiera się na pomidorach, które najlepiej, żeby były bardzo miękkie i dojrzałe. Dodaje się do nich, w zależności od upodobań: cebulę, czosnek, paprykę, ogórki. W Cordobie natomiast do gazpacho pomidorowego dodaje się jeszcze szynkę i jajko, zaś w jeszcze innych regionach Hiszpanii sok pomarańczowy.
Dziś proponujemy jedną z bardziej popularnych wersji Gazpacho opartej głównie na pomidorach. Zachęcamy, by spróbować przygotować ją samodzielnie w swoich domach:

Składniki:

1 kg różnych pomidorów obranych ze skórki duży ogórek szklarniowy 1/4 papryki 2 plastry cebuli kawałeczek papryczki chili ¼ limonki obranej 2 łyżeczki octu winnego 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zblendować. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem trzcinowym. Jeść zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego, ¡Olé!

Mycie kielicha blendera Po zakończeniu pracy wlej 2l wody, dodaj 2 krople detergentu i włącz na 2-3 minuty, program nie ma znaczenia. Następnie pod bieżącą wodą dokończ mycie i opłucz. Uwaga! Użytkując blender zawsze upewnij się czy na pewno nie został w kielichu element typu metalowa łyżka! Po włączeniu z takim wsadem dojdzie do uszkodzenia kielicha blendera.

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.