W piątek 29 marca biuro RONIC jest nieczynne, wszystkie zamówienia złożone od czwartku godz. 12:00 zostaną wysłane po świętach.

Frytkownica Beztłuszczowa Wartmann
z powłoką ceramiczną
zdrowszy wybór bez teflonu i mikroplastiku

Suszenie żywności
na najwyższym poziomie
Maksymalna ochrona składników odżywczych

Psychologia stara się rozgryźć nasz charakter na wiele różnych sposobów. Praktycznie każdy aspekt naszego życia jest w stanie pomóc nam w określeniu osobowości. Tryb życia, jaki prowadzimy, jest ściśle powiązany z naszym usposobieniem. Jakiś czas temu naukowcy, a dokładniej Juliet Boghossian, ekspertka żywieniowa, zbadała korelacje między naszą osobowością, a sposobem jedzenia. Do jakich wniosków doszła?



Badaczce udało się wyodrębnić między innymi wiele cech charakteru, które można określić na podstawie sposobu jedzenia obserwowanej osoby. Oto kilka przykładów metody jedzenia, która potrafi w bardzo prosty sposób zdemaskować to, jacy naprawdę jesteśmy:
 

Powolne jedzenie

Zwykle podczas wspólnych posiłków znajdzie się przynajmniej jedna osoba, która nie nadąża za całą resztą. Gdy my już dawno skończymy nasz obiad, ona wciąż jest dopiero w trakcie powolnego spożywania swojej porcji. Bardzo prawdopodobne, że to typ człowieka, który docenia swoje życie i lubi mieć wszystko pod kontrolą. Taką osobę cechuje również dosyć duża pewność siebie. Przy okazji warto wspomnieć, że powolne jedzenie sprawia, że tracimy mniej energii i czerpiemy z niego znacznie większą przyjemność.
 

Szybkie jedzenie

Drugą skrajnością jest nadmierny pośpiech w pochłanianiu swojego obiadu. Podczas gdy Ty starasz się przełknąć dopiero drugi kęs swojego posiłku, osoba lubiąca jeść szybko już kończy spożywanie tego, co miała na talerzu. Najczęściej do tej grupy należą ludzie ambitni, świadomi swoich życiowych celów i otwarci na rozmaite życiowe wyzwania. Na pewną są również nieco niecierpliwi. Jeśli to właśnie Ty należysz do tej grupy, to bardzo prawdopodobne, że Twoje tempo życia jest bardzo duże, ale za to starasz się czerpać z niego pełnymi garściami.
 

Zróżnicowane jedzenie

Są też osoby, które uwielbiają podejmować różne kulinarne wyzwania. Nie boją się próbować potraw, których nawet nazwa niewiele mówi im o tym, co zjedzą. To bardzo dobra postawa, bo świadczy o tym, że taki człowiek jest otwarty na nowe wyzwania i nie zależy mu na tym, by za wszelką cenę przystawać na tym, co obecnie dostaje od życia. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by do tego typu zabawy nie wciągać osób, którym nieszczególnie na tym zależy.
 

Wybrzydzanie

Grymaszenie przy jedzeniu to nie tylko cecha dominująca u dzieci. Są ludzie, którzy nigdy z tego nie wyrosną. Są przyzwyczajeni do konkretnego typu potraw i raczej nie w smak im próbowanie czegoś nowego. Taka osoba cechuje się dużym znerwicowaniem, zarówno przy stole, jak i w innych aspektach swojego życia. Duże ograniczenia w ilości potraw, którą się lubi, mogą świadczyć o neurotycznej osobowości.
 

Jedzenie w odosobnieniu

Nie każdy lubi spożywać posiłki w towarzystwie. Chociaż takich osób jest bardzo mało, to jednak zdarzają się i takie przypadki. Kim są takie osoby? Zwykle posiadają bardzo skrupulatny charakter. Lubią mieć wszystko dokładnie przemyślane i chociaż traktowane są przez innych jako specyficzne typy, to wolą zachowywać ostrożność w swoim podejściu do życia. Są bardzo uparci.

Jak widać nawet sposób, w jaki jemy może nam bardzo dużo powiedzieć o nas samych. Do której grupy należycie?

Źródło: portal.abczdrowie.pl

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.