Blog

Fish burger

Burgery rybne i mule w winie według Claudii Filippi Chodorowskiej

Burgery to jedna z potraw, którą nasze dzieci kochają najbardziej! Nasza mistrzyni kuchni, Claudia Filippe Chodorowska proponuje nam sporządzenie ich w nieco innym, zdecydowanie zdrowszym wydaniu.

Burgery rybne nie tylko świetnie smakują, ale też korzystnie wpływają na organizm naszych maluchów. Ryby to kopalnia nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są samodzielnie produkowane przez organizm, wiec należy je dostarczać w jak największych ilościach – na przykład za pomocą pysznych burgerów z łososia. Oto przepis:

Burgery rybne
Przyrządzać na brytfannie 26x26x5

 

Składniki:

 

Łosoś
bułka tarta
koper, szczypior
olej rzepakowy
bułka do hamburgerów
pomidor, papryka, ogórek, sałata
opcjonalnie ketchup

 

Przyrządzenie:

 

Z płata fileta z łososia usunąć ości, tran z kręgosłupa, skórę.
Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać bułkę tartą, dużo koperku i szczypiorku.
Smażyć na patelni z tłuszczem, odsączyć burgery z nadmiaru tłuszczu.
Burgery zaserwować w bułce ze świeżym pomidorem, papryką i ogórkiem i sałatą.

Organizując przyjęcie rodzinne burgery rybne będą doskonałym pomysłem na przekąskę dla najmłodszych. Są bardzo atrakcyjne wizualnie, zdrowe i niezwykle smaczne. Podczas naszej imprezy nie możemy jednak zapomnieć o jej dorosłych uczestnikach. Używając tej samej brytfanny (lub nieco większej) możemy zaskoczyć naszych gości wytrawnym i bardzo eleganckim daniem „Mule w winie”:

Mule w winie
Przyrządzać w brytfannie 28x28x9

 

Składniki:

 

świeże mule 1kg
czosnek, pietruszka, papryczka chili
oliwa z oliwek (100ml), sól
wino białe wytrawne około 100ml

 

Przyrządzenie:

 

Świeże mule oczyścić i sprawdzić, odrzucić mule pęknięte, otwarte.
Wrzucić na rozgrzaną oliwą brytfannę.
Dodać posiekany czosnek, pietruszkę, papryczkę chili,.
Jak mule zaczną się otwierać, po około 2-3 minutach dolać wina białego wytrawnego około 100 ml
Jeśli potrzeba dosolić
Podawać w białą bułką namaczając ja w sosie.

 

Smacznego!

No Comment

9

Post A Comment